
PRP (Plateletten Zengin Plazma) nedir?
Platelet Rich Plasma (PRP) tedavisi, vücudun doğal iyileştirici ve yeniden yapılanma süreçlerini harekete geçirerek çok yönlü faydalar sağlar. Hastadan alınan kanın santrifüj edilmesiyle, kan bileşenlerine ayrılır ve trombosit yoğunluğuna sahip serum elde edilir. Vücuttaki dokuların onarımını sağlayan büyüme faktörlerini bünyesinde bulunduran bu plateleti (trombositi) bol olan kısım yüz, boyun, saç vs. gibi istenen bölgelere güvenle uygulanabilir.
PRP uygulamaları, kozmetik amaçların yanı sıra deri hastalıklarında da kullanılabilmektedir. Hasarlı dokularda iyileşme ve yeniden yapılanma sağlayarak cilt kalitesini, yüz konturlarını ve saç dokusunu iyileştirirken, aynı zamanda kırışıklıkların azaltılması, sivilce izlerinin ve yara izlerinin iyileştirilmesi, çatlakların tedavisi gibi estetik sorunların çözümüne de katkı sunar.
PRP, doku onarımında doğal büyüme faktörlerini kullanır. Kan hücrelerindeki trombositler, hasarlı bölgeleri onarmak için harekete geçer. PRP uygulamasında amaç, dokuya daha fazla trombosit ulaştırmaktır. PRP'de trombosit yoğunluğu, hastanın kendi kanından elde edilerek 4-6 kat artırılır. Bu artmış büyüme faktörleri, kolajen ve yeni kılcal damar oluşumunu destekleyerek cilt yenilemesi ve gençleşmesini sağlar. PRP, lazer, radyofrekans gibi diğer tedavilerle de kombine edilebilir. PRP serum kullanımı, bu tedavilerin etkisini arttırır.
PRP uygulama alanları nelerdir?
PRP tedavisinde, yüzdeki kırışıklıkları, sarkmayı ve hasarları azaltarak daha aydınlık, genç ve canlı bir cilt oluşumu sağlanır. Bu uygulama, gözaltı bölgesi dahil tüm yüz, boyun, dekolte bölgesi ve ellerde etkili olur.
- Cilt lekeleri tedavisinde
- Sivilce izleri ve yara izlerinin tedavisinde
- Basen bölgesinde, bebek sonrası karın bölgesinde çatlak tedavisinde
- Lazer, Peeling, Radyofrekans, Işık Tedavi ve Roller gibi uygulamalardan sonra, derinin daha hızlı iyileşmesini sağlamak amacıyla
- Saç dökülmelerinde tek başına ya da saç mezoterapisi ile kombine şekilde uygulanabilir.
PRP uygulamasının avantajları nelerdir?
PRP, ciltte kolajen oluşumunu destekleyen en doğal cilt yenileme uygulamasıdır. Hastanın kendi kanından elde edildiği için herhangi bir yabancı madde içermez ve tamamen doğaldır. Bu nedenle, alerjik reaksiyonlar, enfeksiyon veya herhangi bir yan etki görülme riski yoktur. Tekrarlı uygulamalar gerçekleştirildiğinde bu gençleştirici etki daha kalıcı ve uzun süre etkili hale gelir.
PRP tedavisi kimlere uygulanmaz?
- Hamileler,
- Pıhtılaşma bozukluğu bulunan kişiler,
- Trombosit (platelet) sayı ve fonksiyon bozukluğuna sahip kişiler,
- Aktif enfeksiyon veya kanser hastalarına uygulanmaz.
PRP tedavisi ne kadar sürer?
Mezoterapi ile uygulanan PRP tedavisinin süresi, uygulanacak bölge ve sürecine göre farklılık gösterir. Tipik olarak, tedavi 2 hafta arayla gerçekleştirilen 3-4 seans şeklinde gerçekleştirilir. Bu ilk seans serisinden sonra, genellikle 8-10 ay sonra 3-4 seanslık ek bir kür daha yapılması önerilir.
PRP’nin etkisi nasıl gözlenir?
PRP tedavisi sonrasında ciltte nemlilik, pürüzsüzlük ve tonustan hemen fark edilebilecek iyileşmeler gözlenir. Uzun dönemde ise kırışıklık ve lekelerde azalma, yüz hatlarında dolgunluk gözlenir. Saçlarda güçlenme, kalınlık artışı ve dökülme azalması sağlanır. Genellikle 3-4 uygulama sonrasında bu etkilerin daha belirgin hale geldiği ve devamlılık sağladığı görülür.
PRP bir tür kök hücre tedavisi midir?
PRP kök hücre tedavisi değildir fakat dolaylı olarak kök hücrelerini uyarır. Trombositlerin içindeki büyüme faktörleri, deri hücrelerine fibroblast üretme mesajını iletir. Bu da kolajen ve fibrin yapımını tetikler.
PRP, kök hücre tedavisi olmamakla birlikte, dolaylı olarak kök hücrelerini uyarır. Trombositlerdeki büyüme faktörleri, deri hücrelerine fibroblast üretimi için sinyal iletir, bu da kolajen ve fibrin yapımını tetikler.
PRP, kök hücre tedavisi değildir, ancak dolaylı olarak kök hücrelerini uyarır ve destekler. PRP, kanımızdaki trombositler aracılığıyla çeşitli büyüme faktörlerini içerir. Bu büyüme faktörleri, deri hücrelerine fibroblastların üretilmesi için mesaj iletir. Fibroblastlar ise kollajen ve fibrin gibi önemli yapısal proteinlerin üretimini tetikler. Bu sayede, PRP uygulaması doku yenilenmesi ve onarımını destekler.
PRP fiyatları nedir?
PRP tedavisi, hastanın ihtiyacına, uygulanacak bölgeye ve doza göre değişken fiyatları olan bir uygulamadır. Yüz, saç, vücut gibi farklı bölgesel ihtiyaçları olan hastalar için, kullanılan malzemeler, uygulama süresi ve sıklığı nedeniyle PRP fiyatları bireysel olarak değerlendirilir ve belirlenir.
PRP için Dermatoloji Doktorumuz Tuğba Türe neler diyor?
Doktorumuz sizleri bilgilendirmek amacıyla bu genel bilgileri sunmuştur ancak bu bilgiler herkes için aynı olmayabilir. Hangi tedavinin yapılacağı gibi konular için internetteki bilgilere güvenmemeniz önerilir. Birebir muayene ile kişiye en uygun tedavi protokolleri belirlenir. Detaylı bilgi ve randevu için bizi arayabilirsiniz.