
SAÇ DÖKÜLMESİ TEDAVİSİ
Sağlıklı bir saç derisinde ortalama 100-200 bin adet saç teli bulunur ve her gün yıkama ve taramayla ortalama 100-150 tel saç dökülmesi normaldir. Bu, saç döngüsünün doğal bir parçasıdır - dökülen her saç için yenisi çıkar. Ancak belirgin artış gösteren, normalin üzerindeki saç dökülmeleri durumunda, dermatoloji uzmanı doktorlar tarafından inceleme yapılması önemlidir. Böylece saç dökülmesinin altta yatan nedenleri anlaşılabilir.
Saç dökülmesinin tedavisi, öncelikle nedenlerin tespitine dayanır. Dijital dermatoskop cihazı kullanılarak saç derisi bilgisayar ortamında ayrıntılı olarak analiz edilir. Bu sayede saç dökülmesinin sebebi belirlenir ve hastanın ihtiyacına uygun bir tedavi protokolü oluşturulur. Protokol, saç köklerini güçlendirecek, saç kalitesini artıracak ve yeni saç büyümesini teşvik edecek ürünlerin kullanımını içerebilir. Ayrıca gerekli durumlarda, dökülmeye neden olan altta yatan sağlık sorunlarının da tedavisi sağlanır.
Saç dökülmesi sebepleri nelerdir?
Saç dökülmesi, demir eksikliğine, hormonal problemlere, mevsim geçişlerine, beslenme sorunlarına, kimyasal maddelere maruz kalma, stres ve genetik yatkınlığa kadın ve erkeklerde sıklıkla görülen bir problemdir. Normalden fazla ve uzun süreli görülen saç dökülmeleri bazı hastalıklara bağlı olarak gelişebilir, bu yüzden ciddiye alınması gerekir.
- Genetik Faktörler
Androgenetik alopesi olarak bilinen kadın tipi ve erkek tipi dökülmeler, özellikle saçlı derinin tepe bölgesinde ve ön çizgisinde lokal açılmalarla kendini gösteren dökülme şeklidir. Genetik faktörlere bağlı olarak gelişir, başlangıç yaşı ve ilerleyişi kişiden kişiye değişmektedir.
- Deri Problemleri
Sedef, egzama, liken, mantar gibi deri hastalıkları da saç dökülmesine sebep olur.
- Beslenme Alışkanlığı
Saç folikülü canlı bir organdır. Dengesiz beslenme alışkanlıkları, saçın yetersiz beslenmesine sebep olarak dökülmelere yol açabilir.
- Hormonal Problemler
Özellikle kadınlarda regl düzensizlikleri, tüylenme, aşırı kilo alımı ile birlikte görülen saç dökülmesinin sebebi hormonaldir.
- Bazı Hastalıklar ve Kullanılan İlaçlar
Triot hastalıkları, diyabet, böbrek üstü hastalıkları gibi hastalıklar ve doğum kontrol ilaçları, zayıflama hapları, kullanılan hormon takviyeleri saç dökülmelerine sebep olabilir.
- Doğum
Doğum sonrası annelerde saç dökülmesi görülebilir. Gebelik döneminde hormonların etkisi ile gerileme evresine geçildiğinden dökülen saç sayısı azalır, yani günlük olağan dökülmeler gerçekleşmez. Sağlıklı ve gür saçlar gebelik boyunca ve doğumdan sonraki 4 ay boyunca devam eder. 4 ay sonunda doğumdan sonra değişen hormonların etkisi ile gerileme evresinde daha önce korunmuş saçlar ile olağan saç dökülmesi beraber gerçekleşince, bu normalden çok fazla saç dökülmesi ile kendini gösterir. Bu durum doğaldır. Ancak gebelik kaynaklı kullanılan vitamin ve mineral depolarının yol açtığı bir eksiklik olup olmadığına bakılmalıdır.
- Kemoterapi
Kemoterapi tedavisi gören hastalarda saç dökülmesi görülür. Bu tedavi bittikten sonra dökülen saçlar yerine yeni saçlar kendiliğinden çıkar.
- Stres
Saç birçok iç ve dış etkiden olumsuz etkilenirken stresli yaşam koşulları da saç sorunlarına sebep olabilir. Saçların yaşam döngüsü 3 evreden oluşur.
Saç Dökülmesi Döngüsü
Saçların dökülme döngüsü; büyüme (anajen), büyümenin durması (katajen) ve dökülme (telojen) evrelerinden oluşur.
- Anajen dönem; saçın canlı olduğu dönemdir. 2-7 yıl arası sürer.
- Katajen dönem; saçın büyümesinin durduğu dönemdir. Ve birkaç hafta sürer.
- Telojen dönem; saçın döküldüğü dönemdir. Birkaç ay sürer
Saç folikülleri farklı büyüme evrelerindedir. Genellikle %5-10 kadarı dökülme evresindedir, bu da günlük 50-100 saç telinin dökülmesine neden olur. Büyüme evresindeki saçlar aylık 1 cm uzar, sonra dinlenme ve dökülme evresine geçer.
Saç dökülmesi tedavi süreci saçların farklı büyüme aşamalarından dolayı 6-12 ay arasında değişebilir. Ancak günlük 100'den fazla saç dökülmesi, uzun süreli dökülme, yuvarlak açılmalar, deri değişiklikleri veya 6 aydan fazla yoğun dökülme durumlarında bir dermatoloğa danışılması gerekir.
Erkek Tipi Saç Dökülmesi
Erkek tipi saç dökülmesi, tıp dilinde "Androgenetik Alopesi" olarak adlandırılmaktadır. Bu durum genetik yatkınlık ve hormonal etkenler kaynaklı gerçekleşir. Erkek tipi saç dökülmesi, başın üst kısmında başlayıp zamanla ön hat çizgisinin kaybolmasıyla kendini gösterir. Erkek tipi dökülmelerin, tüm saç dökülmelerinin yaklaşık %80'ini oluşturduğu bilinmektedir.
Erkek tipi saç dökülmesinin altında yatan temel neden, erkeklik hormonu olan testosteronun saç foliküllerini etkilemesidir. Testosteronun 5-alfa-redüktaz enzimi aracılığıyla dihidrotestosterona dönüşmesi, saç foliküllerinin küçülmesine ve sonrasında dökülmesine neden olur. Bu durum, genetik olarak yatkın kişilerde daha hızlı ve belirgin olarak ortaya çıkar.
Bazı erkeklerde ise erkek tipi saç dökülmesi aniden ve çok hızlı bir şekilde ilerleyebilir. Bu durumlarda, altında yatan androjenik bozukluklar açısından hastanın değerlendirilmesi gerekir. Böylece altta yatan nedenler tespit edilip uygun tedavi yöntemi belirlenebilir.
Kadın Tipi Saç Dökülmesi
Kadın tipi saç dökülmesi, birçok kadının karşı karşıya kaldığı önemli bir sorundur. Bu durum, genetik faktörler ve hormonal dengesizlikler gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Özellikle polikistik over sendromu, insülin direnci, böbreküstü bezi hastalıkları ve androjenik hormon yüksekliği olan kadınlarda, menopoz dönemindeki kadınlarda da erkeklerdekine benzer şekilde saçın tepe bölgesinde ve ön çizgi hattında açılmalar görülebilir. Bu durum kişiden kişiye değişen derecede kendini gösterebilir ve saç kalitesi ile saç yoğunluğunda azalma ile kendini belli eder. Hormonal dengesizlikler, genetik yatkınlık, yaş ve diğer faktörler kadın tipi saç dökülmesine zemin hazırlayabilir. Bu nedenle, saç dökülmesi sorunu yaşayan kadınların durumlarını doktorlarına bildirmeleri ve uygun tedavi yöntemlerini belirlemeleri önemlidir.
Hangi vitamin eksikliğinde saç dökülür?
Vitamin ve mineral eksikliklerinin saç dökülmesine neden olabileceği bilinmektedir. Özellikle B12, D vitamini, folik asit, biotin, çinko ve demir gibi besinlerin yetersizliği saç sağlığını olumsuz etkileyebilir.
Saç dökülmesine ne iyi gelir, saç dökülmesi nasıl önlenir?
Dengeli ve düzenli beslenme, saçların güçlenmesi ve dökülmenin önlenmesi için önemlidir. Fındık, badem, ceviz, yumurta, yeşil sebzeler, kuru baklagiller ve kırmızı et gibi saçlar için faydalı besinlerin tüketimi tavsiye edilir. Ayrıca bol su içilmesi de saç sağlığına iyi gelir. Stres yönetimi, saç bakım ürünlerinin doğru kullanımı, güneş ışınlarından korunma da saç dökülmesini önleyebilir.
Saç dökülmesi tedavisi nasıl yapılır?
Saç dökülmesi tedavisi saç dökülmesinin sebebine, saçın özelliklerine, dökülme tipine göre seçilir. Dermatoloji uzmanı tarafından hastanın ihtiyacına yönelik tedavi protokolleri uygulanır.
Beslenme kaynaklı vitamin-mineral eksiklikleri veya tiroid hastalığı gibi nedenler varsa öncelikle bunların tedavisi yapılır. Gerekirse, saç köklerini güçlendirici mezoterapi, PRP veya kök hücre tedavisi de uygulanabilir.
Erkek tipi ve Kadın tipi saç dökülmeleri tedavisinde uygulanan en önemli yöntemler; Saç Mezoterapisi, PRP ve Kök Hücre tedavisidir.
Bu tedavilerde yan etki yoktur, güvenle ve başarılı bir şekilde uygulanırlar.
- Saç Mezoterapisi: Bu tedavide, kıl köklerinin ve saç tellerinin ihtiyaç duyduğu vitaminler, aminoasitler ve peptidler saçlı deri içine enjekte edilir. Böylece bu serumlar kan dolaşımını hızlandırır ve saç köklerini besleyerek saç büyümesini destekler. Bu sayede kan dolaşımı ve saç derisinin kalitesi artırılır, kıl kökleri güçlenir.
- PRP Uygulaması: Bu yöntemde, kişinin kendi kanından elde edilen ve vücudun kendini iyileştirme gücünü kuvvetlendiren büyüme faktörlerini içeren trombositler saça enjekte edilir. Bu sayede hücreler uyarılır ve saç sağlığı desteklenir.
- Kök Hücre Tedavisi: Bu tedavi yöntemi, çok yoğun büyüme faktörlerinin saça enjekte edilmesiyle gerçekleştirilir. Bu sayede saç hücreleri beslenir, kıl kökleri güçlenir ve saçlarda canlılık ve parlaklık elde edilir.
Ayrıca, Dermapen ve Microneedling gibi tedavilerin yanı sıra hastanın ihtiyacına yönelik saçlı deri hastalıkları tedavileri de uygulanabilir
Saç dökülmesi tedavisi ne kadar sürer? Saç dökülmesi tedavisi fiyatları nedir?
Saç dökülmesi tedavisinin süresi ve fiyatı, hastanın durumuna göre değişir. Dermatoloji uzmanları, kişiye özgü tedavi protokolleri uygular. Uygulanacak tedavi hastanın ihtiyacına göre belirleneceğinden, saç dökülmesi tedavisi fiyatları tedavi sürecine ve kullanılan dozlara göre değişiklik gösterebilir.
Saç dökülmesi için Dermatoloji Doktorumuz Tuğba Türe neler diyor?
Doktorlar genel saç dökülmesi bilgileri paylaşmıştır, ancak her kişinin durumu farklı olabilir. Aşırı saç dökülmesinin nedeni, saç dökülmesini önleme yolları ve tedavi seçenekleri konularında güvenilir bilgi için uzman desteği alınmalıdır. Her saç dökülmesi farklı sebeplere dayandığından, muayene ve testler yapılarak kişiye en uygun tedavi protokolü belirlenir. Detaylı bilgi ve randevu için bize ulaşabilirsiniz.